Mikrobiom diéta: táplálkozás és immunitás

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság Gastroenterology című folyóiratában megjelent tanulmány, amely kitér a gyulladást kiváltó táplálkozás és a gyulladásellenes hatású táplálkozás folyamataira.
A tanulmány rámutat, hogy a mikrobiom összetételét számos tényező befolyásolja, így egyebek mellett a testedzés és az életkor, de valószínűleg a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe. Leszögezik, hogy a mikrobiom az emberi génkészlethez képest százszoros mennyiségű genetikai információt tartalmaz, és a diagnosztikai lehetőségek bővülése tette lehetővé, hogy kutatása intenzív ütemben folyjon. Herbert Tilg és Alexander R. Moschen tanulmánya bemutatja, hogy milyen módon befolyásolják élelmiszereink a bélrendszerünkben élő baktériumok összetételét, ezen keresztül pedig immunrendszerünk működését. Összefoglalva pedig levonják azt a következtetést, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges mikrobiom és a hatékony immunrendszer kialakulásának és működésének is feltétele, ezért a jövőben az élelmiszereket valószínűleg a klinikum részeként a betegségek megelőzésére és kezelésére fogják használni.
Olvasd el a teljes írást
Az Orvostovábbképző Szemle Online változata az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság folyóirata, a Gastroenterol különszámáról ír
Legutóbbi hozzászólások