Bélbaktérium: barát és ellenség

Szerző: | márc 14, 2015 | Fogyibiosz | 2 hozzászólás

A bélbaktériumok arányának változása okozza az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbertegséget és sok esetben a rákot is, a legújabb kutatások szerint. Vannak ugyanis jó és rossz bélbaktériumok, ezek az anyagcserét is jó vagy rossz irányban befolyásolhatják. Személyre szabott bélbaktérium vizsgálattal és az evési szokások átalakításával vissza lehet fordítani a kóros folyamatokat, mondja két magyar orvos.

Baktériumok

…egy ember beleiben két kiló van belőlük. A számuk húszszor több, mint ahány sejtünk van. A többezer féle bélbaktérium nélkül az ember nem tudna emészteni. Ezt eddig is tudták, de hogy vannak jó és rossz bélbaktériumok, és hogy ezeknek arányát hogyan lehet befolyásolni, az a legújabb kutatások eredménye.

Ha valaki sok, gyorsan lebomló szénhidrátot (cukrot, lisztet, keményítőt) eszik, akkor az ezeket lebontó bélbaktérium fajták elszaporodnak. Ez vezet évek alatt az elhízáshoz, cukorbetegséghez. De a magas inzulinszint a rák esélyeit is növeli – mondja Barna István belgyógyász, túlsúlyosság-szakértő.

Valójában belső ellenség ez a rossz baktérium, hiszen benne él a szervezetünkben, minden formájában jelentkezik. Azonban az a kérdés, hogy mikor szaporodik el, mikor lép át egy olyan kóros mennyiséget, amikor a szervezet számára az inzulin rezisztencia kialakul. Hogy van a szervezetben inzulin, mégsem tud hatni a periférián, mégsem tudja lebontani a szénhidrátgazdag tápanyagokat, mert ez a baktérium ezt egyszerűen lehetetlenné teszi.

Ráadásul minél több az ilyen baktérium valakiben, annál jobban kívánja az egészségtelen ételeket, tehát a folyamat önmagát erősíti.Magyarországon 800 ezer cukorbeteg él, és még többen azok lesznek, ha nem változtatnak az életmódjukon. Európában, átlagban a magyarok a legkövérebbek.

Schwab Richárd gasztroenterológus azt mondja, egy új eljárással – egyelőre még csak egy magánklinikán – mindenkinek egyénre szabottan meg tudják vizsgálni a baktériumflóráját, azután pedig életmód tanácsokat adnak.

A siker érdekében döntő, hogy az életmódját is megváltoztassuk és ezen belül a táplálkozását specifikusan tudjuk befolyásolni és meg tudjuk nyerni a beteget annak, hogy ezt hosszútávon betartsa, tehát hogy ne egy rövid diétáról gondolkodjunk, hanem egy valós életmódváltásról.

Szénhidrát helyett rost

nincs szükség drasztikus koplalásra – mondja a módszert kifejlesztő két orvos. Ha valaki alapvetően rostban gazdag ételeket eszik és többet mozog, akkor a szénhidrátot lebontó baktériumok éhen halnak, mert nem kapnak tápanyagot és helyettük a rost, azaz a cellulóz lebontását végző jó baktériumcsoport szaporodik el. A következmény: csökkenő vércukorszint és fogyás. Magyarországon 250 milliárd forintba kerül évente a cukorbetegek kezelése. A két orvos azt szeretné, ha a bélbaktérium vizsgálatot a TB is minél előbb támogatná.

forrás: Tv2 Tények

close
hírlevél embléma

mentAlevél

fogyókúrás inbox magazin

Havonta csak egy levelet küldünk, ami a bikini szezon idején változhat *Ne várd a májust!. adatvédelem

hírlevél embléma

mentAlevél

fogyókúrás inbox magazin

Havonta csak egy levelet küldünk, ami a bikini szezon idején változhat *Ne várd a májust!. adatvédelem