Az elhízás és a mikrobiom kapcsolatát vizsgálja a labtesonline.hu oldalon elérhető írás, amely az elhízás kialakulásában szerepet játszó genetikai, környezeti, kulturális, viselkedési és mikrobiális faktorok közül a legutóbbival foglalkozik részletesen.

A szerző kifejti egyebek mellett, hogy a különböző testrészeken a mikrobák száma és fajgazdagsága eltérő, de az emésztőrendszerben a leggazdagabb. Foglalkozik a születés utáni egészséges mikrobiom kialakulásával, a mikrobiom sokféleségét biztosító magas rost és alacsony zsírtartalmú diétával. Kifejti, hogy a sokféleség és a baktériumszám csökkenésével fokozódik a túlsúly kialakulásának esélye, ám az eddig ismert tényezők egyike sem ad teljes magyarázatot az elhízás kialakulásának pontos okára. 

A cikket jegyző Szakony Szilvia, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház klinikai laboratóriumi vizsgálatok és orvosi mikrobiológia szakorvosa előadása a   A humán mikrobiom és az obezitás kapcsolata címmel:

Olvasd el a teljes írást

Ebben a cikkben a mikrobiom összetételének hízásra gyakorolt hatásával foglalkozik részletesen egy magyarországi kutató főorvos. Tanulmányokat, kísérleteket vesz alapul.

bél-agy tengely